EU-projekt skærpede Henriks blik for bæredygtige løsninger til afrikanske bønder

4. jan 2021

Med hjælp fra strukturfondsprojektet Grøn Cirkulær Omstilling er møllesten-producenten Engsko på vej med en cirkulær forretningsmodel. Målet er at skærpe forretningen på eksportmarkedet – og give noget retur til fattige bønder.

For Henrik Wollesen, administrerende direktør i Engsko i Randers, er det afrikanske marked hjerteblod. Derfor arbejder Engsko i øjeblikket på at udvikle en kornmølle, som fattige bønder har mulighed for at erhverve sig sammen. Foto: Engsko

Vi leverer ny og billig teknologi til landmænd i udlandet hver eneste dag, og vores forretning går direkte i flæsket på hungersnød og fattigdom. Men vi vil gerne have, at endnu flere landmænd i får møllesten og kornmøller af høj kvalitet og holdbarhed. Det kræver, at vi tænker endnu mere bæredygtigt og cirkulært i vores forretning.”

Sådan siger Henrik Wollesen, administrerende direktør i Engsko fra Randers. Virksomheden er verdensførende på nicheområdet møllesten til kornmøller og er med hjælp fra det store strukturfondsprojekt Grøn Cirkulær Omstilling (GCO) i gang med at udvikle en ny forretningsmodel. Den skal være både bæredygtig og cirkulær – og på én gang gøre det muligt at tjene penge i fattige landbrugsområder og samtidig bidrage til den lokale økonomi.

GCO hjælper Engsko med at udvikle en cirkulær forretningsmodel. GCO er en landsdækkende indsats for grøn omstilling i SMV’er, som blev søsat sidste år af Danmarks Erhvervsbestyrelse. Med blandt andet 95 mio. kr. fra EU’s Regionalfond skal et omfattende partnerskab hjælpe flere hundrede virksomheder på tværs af alle brancher i hele landet med at finde vejen til grøn omstilling, bæredygtighed og cirkulær økonomi.

”Rolls-Roycen” fra Randers dominerer markedet

Den 110 år gamle virksomhed producerer møllesten af sten af høj kvalitet og holdbarhed, og Engsko anses for at være ”Rolls-Roycen” på markedet. Kun en mindre del af produktionen går til det danske marked, for langt størstedelen af omsætningen ligger i udlandet. Kunderne i udlandet er primært bønder – især i Afrika, men også i Mellemøsten, Sydamerika og Asien.

Ingen i Danmark kender rigtig til os, men i Afrika, Sydamerika, Indien og Colombia kender alle Engsko. Vi er dybt engagerede i de områder, hvor vores møllesten og kornmøller sælges. Vores mål er at finde en model, der hjælper bønderne med at skabe mere profit og giver dem kontrol over deres egen værdikæde,” siger Henrik Wollesen.

Engsko har indarbejdet FN’s verdensmål i sine forretningsmål og driver i forvejen flere datterselskaber, der bidrager til den nationale og lokale økonomi i blandt andet Afrika. Det største – som Engsko i dag ejer halvdelen af – driver en lokalt ledet møllestensfabrik i Etiopien, og et andet selskab i Indien producerer til det indiske marked.

Afrika er vores største marked, og på fabrikken i Etiopien er der skabt 50 arbejdspladser, og vi bidrager via fabrikken til den lokale økonomi og til Etiopiens eksport. 30 procent af produktionen på fabrikken går til det etiopiske marked, mens den resterende produktion eksporteres ud af Etiopien til resten af verden. Det er vores måde at ”walk the talk”,” forklarer Henrik Wollesen.

Forretningsmodel fjerner mellemled

Ambitionen er nu med hjælp fra GCO at udvikle et mindre korn-formalingsanlæg til lokale kooperativer, landsbyer, småbønder og landsbykommuner.

Vi vil udvikle et mindre mølleanlæg, som 10-20 landmænd kan gå sammen om at anskaffe. Så møller de sammen, skaber stordriftsfordele og måske et par arbejdspladser. Mange bønder har ikke råd til en kornmølle selv, og vi vil gerne lave en solidarisk løsning til dem, som de i fællesskab har råd til at købe,” lyder direktørens beskrivelse.

Det attraktive ved Engskos nye forretningsmodel er blandt andet, at den fjerner mellemmanden, der påtager sig at male melet, men også stryger en del af fortjenesten. Udover de forretningsmæssige fordele kan modellen bidrage med højere udbytte og bedre kvalitet, fordi bønderne ikke skal have kornet liggende, indtil der er plads på et formalingsanlæg. På den måde går mindre korn til spilde, og risikoen for angreb af skimmelsvampe mindskes betydeligt.

I Erhvervshus Hovedstaden har forretningsudvikler Nicholas Krøyer skabt rammerne for, at Engsko kan udvikle en forretningsmodel og en kornmølle, der både er bæredygtige og cirkulære.

Kornanlægget skal kunne skilles ad og genanvendes, kunne flyttes, det skal kunne laves om efter behov osv. Og når det gamle anlæg skal skiftes ud, skal de brugbare dele stadig have værdiog det er den største udfordring,” siger Nicholas Krøyer.

Henrik Wollesen er glad for samarbejdet med GCO, erhvervshuset og de tilknyttede rådgivere:

Vi har fået hjælp til at definere vores cirkulære forretningsmodel, og vi har fået analyseret indholdet af vores komponenter, så vi i dag ved alt om vores råvarer. Nu skal vi se på selve kværnen, og vi regner med en løsning på både den og forretningsmodellen hen på foråret,” siger Henrik Wollesen fra Engsko.

Artiklen er skrevet af Erhvervsstyrelsen: https://regionalt.erhvervsstyrelsen.dk/eu-projekt-skaerpede-henriks-blik-baeredygtige-loesninger-til-afrikanske-boender

Grøn Cirkulær Omstilling er et nationalt projekt som bredt og på tværs af industrier udvikler og implementerer grønne og cirkulære forretningsmodeller i danske små og mellemstore virksomheder. Projektet varer fra 2019 til 2022 og har løbende ansøgningsfrister. Projektet er finansieret af EU og består af 17 partnere, heriblandt landets erhvervshuse.