Måtteskift.com er blevet mere bevidste om deres valg

Direktør Henrik Noell foran en af Måtteskift.com bilerne, der kører ud til kunderne

Måtteskift.com er blevet mere bevidste om deres valg

Måtteskift.com servicerer danske virksomheder med måtteservice i hele Danmark. Kunderne lejer måtterne på abonnement og fordeler sig på både B2B og B2G virksomheder. Kort sagt – alle virksomheder, der har en indgang eller skal have stoppet skidt internt i virksomheden. Måtteskift.com vasker og vedligeholder måtterne på eget vaskeri, hvorfra de distribueres med egne biler.

Måtteskift.com er en nyopstartet virksomhed med store ambitioner:

Vi vil rigtig gerne gå i front med et bæredygtigt koncept, og være Danmarks foretrukne leverandør af måtteservice. Ved at gå ind i projektet og få sparring på bæredygtig- og cirkulær forretningsudvikling, har vi en forhåbning om, at kunne skabe fordel for vores kunder ved vores grønne valg. Henrik Noell, Direktør, Måtteskift.com


Et bæredygtigt koncept, der kan skabe en god forretning og tiltrække kunder
Måtteskift.com har allerede fra start truffet valg, der bringer dem tættere på en bæredygtig forretning og koncept. De har for eksempel valgt, at deres måtter fremstilles af Econyl – et regenereret nylon, som er genvundet fra plastik og affald fra havet, og så har de etableret eget CO2 reduceret vaskeri, ved at benytte grøn energi, fremfor gas.

Vi vil skabe en endnu mere bæredygtig forretning med et bæredygtigt koncept og arbejdspladser. Vi har allerede truffet en del valg, men ønsker hjælp og sparring til at kunne dokumentere dette og udvikle det endnu mere. Henrik Noell, Direktør, Måtteskift.com

Med et skub fra Erhvervshus Sjælland og Lifestyle & Design Cluster har Måtteskift.com arbejdet med at udvikle en grøn cirkulær forretningsmodel. Det har blandt andet givet dem mulighed for at undersøge deres valg af produkt, og hvor I virksomheden de vil kunne optimere yderligere.

Miljøanalyse og længere levetid på måtterne
Gennem GCO-forløbet har Rambøll Group hjulpet Måtteskift.com med at gennemføre en miljøanalyse af deres valgte måtteprodukt ”Micromix” og gjort en sammenligning med et udbredt produkt på markedet, som er baseret på bomuld, samt produktion i et traditionelt vaskeri drevet af gas kontra vaskeri kun drevet af grøn energi. Miljøanalysen er gennemført med beregninger ud fra LCA-principperne i værktøjet SimaPro. Beregningerne dækker over materialeproduktion, vask- og tørreproces, samt afskaffelsen af måtten efter endt levetid.

Beregningerne viser, at levetiden af 1 m2 Micromix-måtte, lavet af regenereret nylon, har en påvirkning på global opvarmning med 64,1 kg CO2-eq, som er 35,4 kg CO2-eq mindre end samme levetid af en bomuldsmåtte. Derudover viser analysen at virksomheden sparer 194 m3 vand om året (et modelår baseret på Q1 2022 og opskaleret til et helt år), ved at der er valgt Micromix-måtter fremfor bomuldsmåtter.

Dernæst er undersøgt gevinsten ved at optimere brugen af genanvendt vand i vaskeprocessen. Hvis genbruget af vand øges til 50% fra de 33% i dag, kan der spares 235 kg CO2-eq og 144 m3 vand pr. år, grundet et lavere forbrug af vand, sæbe og hjælpestoffer, samt mindre mængde spildevand. Dette vil virksomheden i 2022 teste om kan gennemføres uden at forringe vaskekvaliteten.

En større optimering af vaskeprocessen med bl.a. etablering af renseanlæg vil kræve at virksomheden får egne og større bygninger. Dette vil kræve større investeringer end virksomheden pt. kan vurdere for rentabelt. Indenfor overskuelig fremtid kan virksomheden arbejde med at optimere kørselsmønstre, når kørselsvolumenet er øget.

En grøn rejse, der kun lige er begyndt
Ifølge Måtteskift.com har projektet gennem GCO været en øjenåbner:

Vi er i høj grad blevet bekræftet i vores valg, men samtidig også blevet opmærksom på områder hvor vi havde forventet vi stod bedre. Det allervigtigste vi har lært er, at arbejdet med den grønne omstilling er en rejse, vi kun lige er begyndt på. Henrik Noell, Direktør, Måtteskift.com

Læs mere om virksomheden på Måtteskift.com

Image
For at komme i betragtning til at deltage i et forløb skal du indsende en ansøgning.
Ansøg
Grøn Cirkulær Omstilling er et nationalt projekt som bredt og på tværs af industrier udvikler og implementerer grønne og cirkulære forretningsmodeller i danske små og mellemstore virksomheder. Projektet varer fra 2019 til 2022 og har løbende ansøgningsfrister. Projektet er finansieret af EU og består af 17 partnere, heriblandt landets erhvervshuse.