Brødre kæmper for plastpallens gennembrud: ”Det skal være i orden, og det må ikke være dyrere”

17. feb 2021

Efter fire års forarbejde er MV Plast i Randers på vej med den første palle produceret af 100 procent genbrugsplast. Det sidste skub fik MV Plast af det store regionalfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er.

Den nye plasticpalle fra MV Plast vejer 11 kilo og kan tåle en belastning på fire tons og temperaturer fra minus 20 til plus 60 graders varme. Foto: MV Plast

“Som vi har indrettet os i samfundet, kan vi ikke undvære plastic. Men vi er nødt til at se på, hvilken planet vi efterlader til vores efterkommere. Vi producerer rigtig meget plastic, og det kan ikke passe, at vi ikke kan genbruge mere af det, end vi gør.”

Sådan lyder det fra brødreparret Michael og Mogens Velling, der løbende forsøger at gøre plastproduktionen i deres virksomhed, MV Plast i Randers, endnu mere bæredygtig.

Lige nu sker det blandt andet med en cradle-to-cradle-certificering, som Velling-brødrene får hjælp til via det store landsdækkende strukturfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er (GCO). Programmet er Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses hidtil største satsning på grøn omstilling i SMV’er, og bestyrelsen har støttet programmet med ca. 95 mio.

I MV Plast er 20 procent af produktionen baseret på genbrugsplast, og netop nu arbejder virksomheden på at lancere markedets første plastpalle, der udelukkende er produceret af genbrugsplast.

“Vi har mange kunder, som allerede har vist interesse for plastpallen. Den er lettere at gøre ren og sviner ikke, den holder længere end træ, og desuden vejer den kun 11 kilo, så der er mindre risiko for arbejdsulykker. Desuden får vi genbrugt en hel masse plastic,” forklarer Mogens Velling. 

Plastaffald er den væsentligste kilde til Danmarks CO2-udledning fra forbrænding af affald, og genanvendelse af plast er et vigtigt ben i klimaplanen, der er aftalt mellem Regeringen og en række af Folketingets partier. Her er visionen, at 80 pct. af Danmarks plastaffald i 2030 skal være genanvendt, så det ikke når frem til forbrændingen.

Bæredygtighed og pris er afgørende

Plastaffaldet er med andre ord en udfordring for samfundet, men også en mulighed for virksomhederne. For brødrene bag MV Plast har det formet tanken om at kaste sig ud i at konkurrere med en af de store klassikere inden for logistik, træpallen. Det kræver blandt andet, at det kan dokumenteres, at plasticpallerne er mindre miljøbelastende end træpallerne.

Her skal cradle-to-cradle-certificeringen være det, der overbeviser kunderne i fremtiden, for allerede nu stiller markedet krav til genbrugsprodukter, siger Mogens Velling:

“Produkter lavet af genbrugsmateriale må ikke være dyrere end varer lavet af nye råvarer. Først når prisen er den samme, bliver bæredygtighed et reelt tilvalg for kunderne – og når de står over for et valg mellem to produkter, bliver en C2C-certificering afgørende.”

FAKTA Om cradle-to-cradle

Cradle-to-cradle (på dansk “vugge til vugge”) er et designkoncept, hvor produkter indgår i biologiske eller tekniske kredsløb og skaber værdi for både mennesker, miljø og økonomi. Med udgangspunkt i cradle-to-cradle-konceptet er der udviklet en produktstandard, Cradle to Cradle Certified™ Product Standard. Standarden administreres af den uafhængige nonprofit organisation Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Produkter kan certificeres gennem samarbejde med vurderingsorganer, der er akkrediteret af instituttet. Kilde: Vugge Til Vugge ApS

MV Plast er blot én af flere hundrede virksomheder, der får assistance til grøn omstilling via GCO. En del af programmet er viet til en øget genanvendelse af plast og til at udvikle forretningsmodeller baseret på plastgenanvendelse.

Plastprogrammet hjælper virksomhederne med denne indsats, der tilpasses hver enkelt virksomheds udfordring med den grønne og cirkulære omstilling. I mange tilfælde handler det om, at virksomhederne er så begravet i produktion, at de har svært ved at finde overskud til udvikling.

Grøn omstilling skal være lønsom

Virksomhedernes udfordring forklares således af Jonas Junge Andersen, senior projektleder i CLEAN, Danmarks klyngeorganisation for miljøteknologi – der er en af de 17 partnere i det store projekt:

“Det er meget enkelt: Virksomhederne skal kunne tjene penge på at lave en grøn omstilling, så forretningen kommer til at spire i takt med, at virksomheden gør planeten en tjeneste. Det er en krævende øvelse, men vi har masser af eksempler på, at det kan lykkes – også for helt almindelige virksomheder.”

Han tilføjer:

“Vi kan hjælpe virksomhederne med at få hjælp fra hjælp fra nogle af de dygtigste eksperter på det grønne område. Hos GCO får virksomhederne en unik mulighed for at få målt og dokumenteret hele virksomhedens C0₂-aftryk, at få overblik over deres grønne forretningspotentialer og en konkret plan for, hvordan de fremadrettet kan designe, producere og sælge mere grønne og cirkulære produkter og løsninger.”

MV Plasts forløb i GCO blev faciliteret af Plast Center Danmark (PCD), som også er en del af det omfattende partnerskab bag projektet. PCD brugte sit store kendskab til og tætte samarbejdsrelationer med danske plastvirksomheder til at strikke det helt rigtige forløb sammen.

Leise Marud, forretningsudvikler hos PCD, var tovholder på forløbet og havde et tæt samarbejde med MV Plast. Og for Mogens Velling havde det stor betydning, at det var den samme konsulent, der hjalp med bl.a. certificering og markedsudvikling: 

“Leise Maruds hjælp kan ikke gøres op i penge, for hun kom med det, som vi virksomheder ofte mangler: Kompetencer og netværk – og tid. Før CGO gik jeg i gang med det grønne og bæredygtige, når jeg var færdige med mine 70 timer om ugen i produktionen. Nu har vi med hendes hjælp fået gjort den grønne omstilling til en integreret del af produktionen.”

Artiklen er skrevet af Erhvervsstyrelsen https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/brodre-kaemper-for-plastpallens-gennembrud-det-skal-vaere-i-orden-og-det-ma-ikke-vaere-dyrere?publisherId=11727618&releaseId=13612472

Grøn Cirkulær Omstilling er et nationalt projekt som bredt og på tværs af industrier udvikler og implementerer grønne og cirkulære forretningsmodeller i danske små og mellemstore virksomheder. Projektet varer fra 2019 til 2022 og har løbende ansøgningsfrister. Projektet er finansieret af EU og består af 17 partnere, heriblandt landets erhvervshuse.