Projektet Grøn Cirkulær Omstilling har sat skub i den grønne omstilling hos små- og mellemstore virksomheder og skabt succesfulde samarbejder på tværs af brancher.
Den 19. september var partnere, rådgivere, erhvervsfremmeaktører og udvalgte virksomheder samlet i Aalborg for at evaluere projektet Grøn Cirkulær Omstilling, der har kørt siden 2019, og nu ser ind i den afsluttende fase.
Det er næppe gået nogens næse forbi, at grøn omstilling i højere grad efterspørges, når leverandører, produkter eller samarbejdspartnere skal vælges. Manglende ressourcer og viden gør det dog svært for små- og mellemstore virksomheder at komme i gang. Derfor bevilligede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i 2019, 95 mio. kr. til projektet Grøn Cirkulær Omstilling i små og mellemstore virksomheder.
Ifølge Peter Rindebæk, medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, er det vigtigt for danske virksomheder at få skabt cirkulære forretningsmodeller, da det kan være et væsentligt konkurrenceparameter og noget der kan skabe vækst- og eksportmuligheder. Han udtalte på dagen; ”Kun ved at skabe stærke samarbejder, kan vi skabe vækst og beskæftigelse i hele Danmark”.
Og netop samarbejde har været et af hovedelementerne i projektet Grøn Cirkulær Omstilling, hvor i alt 16 partnere sammen har faciliteret mere end 450 virksomheder i forskellige forløb sammen med danske rådgivningsvirksomheder.
Nogle virksomheder er blevet inspireret til at komme i gang, mens andre har fået lavet en hel forretningsmodel baseret på grøn omstilling. I projektet har blandt andet sko-brandet Roccamore, arbejdet for at opnå en Cradle to Cradle certificering, og Komproment der arbejder med tagløsninger, har fået udviklet en ny grøn forretningsmodel.
”Ved at få en grøn og cirkulær forretningsmodel, har vi i Komproment differentieret os fra vores konkurrenter og fået åbnet op for nye forretningsområder. På mange områder blev vi pludselig frontrunnere, hvilket har været en stor konkurrencemæssig fordel. At det så også har tilført en masse positivt til virksomhedens kultur, er et kæmpe plus. For hvem kan ikke lide at arbejde i en virksomhed, som både tjener penge og gør noget godt for miljøet”, siger Mads Røge, CSR & Miljø, Komproment.
For virksomhederne har der ikke været nogen tvivl om, at projektet har haft en positiv effekt – dog ikke uden forhindringer undervejs. For mange har det krævet stor forandringsparathed og fleksibilitet at skulle tilpasse sig. Det samme gælder de 16 partnere, som har udvist stor fleksibilitet for at lykkes med at skabe et tilbud til virksomhederne, som udadtil fremstod som én indgang, selvom der bagved var en lang række forløbstyper, der har skullet møde mange forskellige behov.
”Det har uden tvivl været en hård fødsel for alle, men jeg synes også vi kan være stolte over, at det er lykkes at gøre GCO til et brand og – ikke mindst – at de virksomheder, der har deltaget i projektet, i høj grad har fået ny viden, der har rykket dem som virksomhed.” Kim Hjerrild, Head of Circular Economy hos Lifestyle & Design Cluster og partner på projektet.
Alle partnere er enige om, at projektet har været en succes. Alle er blevet klogere, som projektet er skredet frem, og der er ingen tvivl om, at grøn omstilling er kommet for at blive. Flere virksomheder i projektet har kunnet mærke, at kunderne i højere grad efterspørger en stillingtagen til grøn omstilling, siger Jonas Junge Andersen, Senior projektleder i CLEAN, og så er det rigtig godt at de nu kan sige, at de allerede er godt i gang.
Bliv inspireret af virksomhedernes grønne rejser her.
For yderligere information:
Jonas Junge Andersen, senior projektleder i CLEAN, tlf.: 2383 9046
Kim Hjerrild, Head of Circular Economy hos Lifestyle & Design Cluster, tlf.: 6037 7221
Om projektet:
- Grøn Cirkulær Omstilling er et nationalt projekt som bredt og på tværs af industrier udvikler og implementerer grønne og cirkulære forretningsmodeller i danske små og mellemstore virksomheder
- Mere end 450 virksomheder har fået hjælp til at udvikle deres forretning i en mere bæredygtig og cirkulær retning.
- Projektet startede i 2019 og afsluttes i 2022 og er finansieret af EU.
- 16 partnere har været en del af projektet; Lifestyle & Design Cluster, CLEAN, Gate21, Erhvervshus Nordjylland, Erhvervshus Midtjylland, Erhvervshus Sjælland, Erhvervshus København, Erhvervshus Fyn, Erhvervshus Sydjylland, Dansk Industri, DDC, Food & Bio Cluster, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark, DAMRC, Plast Center Danmark og Ressource City Næstved.
Læs mere om projektet her.